Oldalak

2013. október 14., hétfő

Szép álmokat!

Közelednek a hosszú téli éjszakák, amikor kényelmesen elnyúlhatsz puha ágyikódban és álmodozhatsz akár a nagy "Ő"- ről. De már biztosan veled is előfordult olyan, hogy hiába bújtál időben az ágyba, mégsem tudtál elaludni. Órákig csak forgolódtál, s nem jött álom a szemedre. Most segítünk neked az álmatlan éjszakákat orvosolni. Nem is gondolnád, hogy néha csak apró dolgokon múlik, hogy nyugodtan és kipihenten ébredj fel másnap reggel. Íme néhány hasznos tipp!

1. Pontosság
Törekedj arra, hogy lehetőleg mindennap ugyanabban az időben próbálj lefeküdni. Ha kialakítasz egy megszokott rendet, a tested megtanulja, mikor "kell" elfáradnia, és időben jelez. Viszont ha mindig más-más alkalommal térsz nyugovóra, nehezebben fogsz ébredni, még a suliból is elkéshetsz. Ugye ezt nem akarod?

2. Friss levegő
Amikor a hőmérséklet megengedi, érdemes akár egész nap nyitva hagynod a szobád ablakát, hogy megfelelően kiszellőzzön. Persze ezt nem mindig lehet megtenni, ezért ilyenkor esténként szellőztess. Lefekvés előtt engedj be friss levegőt, amitől sokkal jobban fogsz aludni.

3. Meleg fürdő
Az állandó kapkodás mellett néha szentelj időt önmagadra. A frissítő zuhanyzás helyett válaszd a fürdést! Egy kád meleg víz biztosan megteszi a hatását! Tegyél a vízbe fenyő- vagy levendulaillatú habfürdőt, és lazulj el benne. Meglátod, amikor már törülközöl, csak az ágyra fogsz gondolni.

4. Egészséges testmozgás
Ha rendszeresen sportolsz, amitől kellőképpen elfáradsz, biztos, hogy jó hatással lesz az esti alvásodra. A testmozgásnál arra kell figyelned, hogy legalább 3 órával a lefekvés előtt történjen, különben a szervezetednek nincs ideje megnyugodni. Ezért próbáld minél hamarabb "letudni" az edzést.

5. Aromamécses
Kiváló nyugtató hatása lehet az illóolajoknak. A gyógynövényboltokban rengetegféle létezik, de a legismertebb a levendulaillatú. Egy pici párologtatóedénybe tégy vizet, és cseppents bele 2-3 csepp aromát. A mécses felmelegíti a folyadékot, ami elpárolog a szobában. Könnyen álomba szenderülhetsz illatától.

6. Tea
A levendulának nem csak az illata segíthet az álmatlan éjszakákon, hanem a belőle készített tea is. Emellett a citromfűteának is kiváló a nyugtató hatása. Egy csésze forró vízbe tégy egy kávéskanálnyi füvet vagy egy filtert, és hagyd néhány percig állni. Ezután, ha szükséges, szűrd le, és ízesítsd kedvedre. Fogyaszd egészséggel!

7. Tej
Ne keseredj el, ha nincs otthon teafű! Langyosíts fel egy csésze tejet, reszelj bele egy csipet gyömbért és 1 szem szerecsendiót. Nagyon finom innivaló. Hasonló hatása van, mint a nyugtató teának. Fontos, hogy bármelyik folyadékból se fogyassz többet 1 csészénél lefekvés előtt, különben hamarabb fogsz pisilni szaladni, mint aludni.

8. Tiszta lelkiismeret
Természetesen, ami a lelkedet illeti, abba csak te láthatsz bele! Ha különféle dolgok nyomasztanak, amik pl. otthon vagy a suliban történtek, akkor azok nem fognak hipp-hopp eltűnni. Ha úgy érzed, hogy helyesen cselekedtél, s tiszta a lelkiismereted, akkor nyugodtan aludhatsz, ha pedig nem, húzd magadra a takarót, s igyekezz holnap mindent helyrehozni. Szép álmokat!

(forrás:OKE újság)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése